268. Plan de c(h)ampagne
19 mei 2026 - Geldrop, Nederland
Ik heb natuurlijk geen hele week nodig om mijn Vaalserberg-data te analyseren. 😉
Al moet ik er ook wel gelijk bij zeggen dat ik afgelopen vrijdag en zaterdag al wat voorwerk heb verricht: net als bij de Alpe d’HuZes, de Mont Ventoux en de Stelvio heb ik Excel er maar even bij gepakt om een tijdschema te maken. 😊 En dan ook gelijk maar een ‘Stel dat het echt heel lekker gaat’-variant en een ‘Tsja, dat wordt toch echt meer bikkelen vriend’-versie. 🙈
Naast de klimtijd zijn er ook nog andere dingen om rekening mee te houden, zoals:
- Ik moet toch ook elke keer weer naar beneden. Dat gaat natuurlijk wel veel sneller dan naar boven, maar dit kost uiteraard ook tijd
- Gedurende de dag zal ik steeds minder soepel naar boven gaan, dus ik heb een soort van “vermoeidheidsfactor” toegevoegd aan mijn klimtijden
- En ook zeker niet te vergeten: tussendoor zal ik ook regelmatig moeten stoppen voor de plaspauzes, even iets te eten en drinken, schone frisse kleren aan te doen, de stand door te geven aan wie het wilt weten, etc, etc
Met deze eerste inschatting in mijn broekzak ben ik dus zondag op de fiets gesprongen:
- De Duitsland beklimming ga ik denk ik wel doen. Stel dat het echt slecht weer is dan wordt het alleen Nederland en België. Die keuze kan ik gelukkig nog op de dag zelf maken
- En ik zal eerlijk zijn: als ik 50 keer het ‘officiële’ aantal kilometers en bijbehorende hoogtemeters zou moeten fietsen dan gaat dat me echt never nooit niet in 1 dag lukken. Denk hierbij aan 150 kilometer klimmen (en dus ook 150 km dalen!) met het aantal hoogtemeters dat ruim boven mijn 5 keer Alpe d’Huez uit 2022 ligt! Nee, dat zie ik nu even niet gebeuren (misschien na mijn 50e? 😅)
- En wat betreft de vermoeidheidsfactor. Nou, die moet er zeker inblijven: na 20 keer omhoog begonnen de benen zich echt wel te laten horen (én voelen!)
- En wat ook zeker een vertragende factor gedurende de dag is: alle toeristen die om het Drielandenpunt-paaltje staan te dansen. Effe lekker doorfietsen zit er dan niet in. Het is meer zigzaggen tussen de benen door 🤣
Maar goed, gisteren heb ik de getallen in de Excel file nog wat aangepast, en ‘op papier’ lijkt het te gaan lukken.
Kijk, het zou toch mooi zijn als ik na 50 keer omhoog fietsen nog net zo blij kijk als afgelopen zondag:
Maar ik heb zo’n vermoeden… 😂
En dan tenslotte: wanneer wil ik voor het echie gaan?
Ik weet dat ik nog wel wat trainingskilometers moet gaan maken de komende periode. En het liefst wil ik zoveel mogelijk in het licht rijden, dus als je de zonopkomst en -ondergang in Vaals bekijkt: de langste dag is op 21 juni met de zon die zich om 5:15 uur laat zien en rond 21:45 uur naar bed toe gaat. Maar dat is op een zondag. En zoals hierboven al geschreven: eigenlijk wil ik niet op een weekenddag gaan fietsen, want met al die dagjes mensen die zich dan op 'mijn' berg bevinden wordt het natuurlijk helemaal niks! 😉
Dus op dit moment staan de twee vrijdagen eind juni/begin juli als optie in de agenda.
En als ik het uiteindelijk allemaal op 1 dag voor elkaar krijg: laat dan de champagne maar knallen! 😁

Dat je zo goed alles overwegend, nog steeds wilt gaan, is op zich al champagne waart.
Veel succes met de voorbereidingen en de daadwerkelijke uitvoering!