254. De volgende
29 maart 2026 - Geldrop, Nederland
Het is me nog niet gelukt om de onbekende afzender te ontmaskeren, maar ik moet zeggen dat ik het ‘mysterieuze’ in dit geval ook eigenlijk wel leuk vind. 😉
Wat ik wel weet is wat mijn volgende uitdaging gaat worden: zoals ik in verhaal 250 schreef kwam Jan-Willem eind februari met een aantal nieuwe ideeën, waaronder het fietsen van een cirkel met een diameter van 50 kilometer. Ik vermoed dat hij geïnspireerd was door een bericht dat vorig jaar was verschenen over een wielrenner die een perfect rondje door Nederland, België en Duitsland had gefietst:
Maar waar moet je dan allemaal naar toe als je Geldrop als middelpunt van de 50 km-cirkel pakt?
Om hier antwoord op te krijgen dacht ik: laat ik dit dan maar eens aan ChatGPT vragen. Nou, dat bleek toch niet zo’n heel groot succes, dus uiteindelijk ben ik zelf maar aan de slag gegaan.
Maar eerst effe terug naar de schoolbanken: wat is de straal van een cirkel met diameter 50 kilometer? Weet je het nog?
De diameter is 2 x de straal. Oftewel, 50 delen 2 is 25.
De volgende stap was Google maps openen en vanaf ons huis 25 kilometer hemelsbreed met je muis naar rechts op de kaart schuiven. En ja, dan kom je dus bijna in America uit! 😂
En hoeveel kilometer is het dan dus fietsen?
Pak je rekenmachine er maar bij: de omtrek van een cirkel is gelijk aan 2 x π x de straal. Reken, reken, reken: om en nabij 157 kilometer.
Maar toen bedacht ik me: om die cirkel te voltooien moet ik dus eerst 25 km fietsen om bij het ‘beginpunt’ van de cirkel te komen (of met de auto 😁). Daarna de cirkel fietsen, en dan weer terug naar huis.
Op zich allemaal in 1 dag te doen, maar in plaats daarvan heb ik besloten om de ‘taart’ in vieren te verdelen en elke keer vanaf Geldrop te vertrekken (en daar dan dus ook graag weer eindigen! 😅).
Dus eigenlijk ga ik de cirkel-uitdaging gewoon nog wat uitbreiden, want voor de laatste keer vandaag even wat sommetjes oplossen: elk kwart is dan 25 + ¼ x 157 + 25 = 90 kilometer, oftewel 4 kwarten is totaal meer dan die 25 + 157 + 25 = 207 km.
Maar ja, er zijn natuurlijk geen perfecte rechte en cirkelvormige fietspaden, dus het gaan zeker nog veel meer kilometers worden! Maar daarover later meer… 😊

Grand Rondo is wel iets voor jou ja 😁😁