173. 11 steden
8 oktober 2024 - Geldrop, Nederland
Het is alweer even geleden dat de laatste Elfstedentocht is verreden: dit was op 4 januari 1997 (ja, inderdaad: alweer zooooo lang geleden!)
De winnaar destijds? Henk Angenent, van beroep spruitjeskweker (maar dat laatste doet er eigenlijk niet echt iets toe, maar ik vind het gewoon een grappige toevoeging)
Voor diegenen geboren na 1997 (en/of voor diegenen die het echt vergeten zijn): de schaatstocht over natuurijs is bijna 200 kilometer lang en wordt georganiseerd door de Koninklijke Vereniging ‘De Friesche Elf Steden’. In Friesland hebben ze het over de Alvestêdetocht en deze voert de schaatsers langs Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Hindeloopen, Workum, Stavoren, Bolsward, Franeker, Harlingen en Dokkum.
Voor het doorgaan van de Elfstedentocht moet het ijs op bijna de gehele route minimaal 15 centimeter dik zijn (nou, ik ben al tevreden met 2 of 3 bollen ijs! 😁).
Oh ja, en dan heb je ook nog dat ‘klunen’, oftewel het lopen op schaatsen. Op plekken waar het ijs te dun is, bijvoorbeeld onder de bruggen, leggen ze houten planken neer waar de schaatsers dan overheen kunnen lopen. Of je moet even van het ijs af en langs de kant ligt dan tapijt of rubbermatten waar je overheen kan ‘klunen’. Marcel en ik gaan er op dit moment vanuit dat wij dat komend weekend niet hoeven te doen. 😅
De tocht op de fiets is rond de 240 kilometer. Dit is in principe in 1 dag te doen (er zijn ook georganiseerde eendaagse fietstochten), maar wij hebben besloten om er twee dagen voor uit te trekken. Mijn initiële idee was om zaterdagochtend vroeg in de auto te stappen, een kleine drie uur te rijden en dan met de fiets op pad te gaan. Maar toen kwam Caroline met een goed idee: “Waarom ga je niet de dag ervoor al naar Friesland, zodat je ‘s ochtends iets fris en fruitiger aan de 1e fietsdag kan beginnen”. Hmmmmm…….. En laat ik deze keer nou gewoon eens naar haar geluisterd hebben! 😊
Met onze Monopoly ervaring in onze rugzak hadden we al bedacht dat we de eerste dag iets meer zouden gaan fietsen zodat we dag erna ‘nog maar’ 100 kilometer zouden moeten wegtrappen. Op basis van wat we op internet aan fietstochten tegenkwamen hadden we een mooi appartement in Bolsward gezocht en gevonden. De grootste lus op dag 1, de andere lus voor de dag erna:
Maar toen vonden we ook nog allemaal verschillende stempelkaarten, waaronder deze:
Kijk, als je niet overal stempels gaat halen dan kan je natuurlijk gewoon zelf bepalen hoe laat je vertrekt, waar je eerst naar toe gaat, hoeveel kilometer je elke dag fietst, etc, etc. Oftewel meer vrijheid, meer flexibiliteit.
Maar ja ……….. zo’n stempelkaart maakt het allemaal wel extra bijzonder. Dan heb je ook echt het idee dat je deel uitmaakt van die Elf-Steden-Tocht in plaats van dat je ‘een rondje Friesland’ aan het doen bent.
Dus daar ging Marcel: eerst alle openingstijden van alle VVV kantoren opzoeken voor zowel de zaterdag als de zondag. Sommige VVVs zijn op zondag gesloten, dus die steden moeten we zeker op zaterdag bezoeken. En dan gaan er ook nog een aantal pas om 12:00 uur of 13:00 uur open. Ja, dat is wel heel ‘laat/onhandig’. En tenslotte sluiten de kantoren allemaal om 17:00 uur, dus dan heb je daar weer ‘last’ van aan het eind van de dag. Diverse Excel sheets hebben we er tegen aan gegooid, chatGPT om advies gevraagd, allerlei opties zijn de revue gepasseerd om het toch mogelijk te maken. Het is natuurlijk wel leuk om alle stempels te bemachtigen. We hebben flink gepuzzeld, met zelfs eventueel nog een appartement in een andere stad, maar we zijn er uit gekomen…. op papier. Nu nog in de werkelijkheid! Maar we hebben er alle vertrouwen in dat we het gaan halen. En zo niet, dan zetten we thuis wel een paar stempels op die kaart! 😂
De komende dagen is het nog verder inpakken van alle benodigde spullen en als we vrijdag in de auto zitten richting Friesland, dan zeggen we volmondig: ‘It giet oan!’ 😉

Donderdag ga ik alle spullen inpakken. Ik heb er zin in 👍🥳🚴🚴