192. Totaal onverwacht
8 maart 2025 - Geldrop, Nederland
Zoals jullie onderhand wel al weten ga ik regelmatig naar de bloedbank. Eerst doneerde ik bloed, maar vanwege mijn ‘bijzondere’ bloedgroep AB positief (bijzondere mensen, bijzondere bloedgroep 😅) ben ik een perfecte kandidaat om plasma te geven.
Mijn volgende afspraak was gepland voor gisterochtend. Een paar dagen daarvoor had ik netjes de donorcheck ingevuld en er was geen vuiltje aan de lucht: ik mocht komen doneren. Totdat…. ik gisteren tijdens het tanden poetsen ineens bedacht: “Oh wacht eens even, ik heb sarcoïdose!” Ik had er compleet niet over nagedacht bij het invullen van de donorcheck, omdat ik er helemaal geen last van heb en ik er ook helemaal niet mee bezig ben. Nou, tandpasta uit mijn mond en gelijk de bloedbank gebeld. En ja hoor, ik mocht dus niet komen doneren! En niet alleen deze keer, maar voor altijd!! ☹ Euh… dat moest ik even verwerken, want 5 minuten later zou ik op de fiets hebben gezeten om naar de bloedbank te gaan en nu werd er ineens gezegd dat ik helemaal niet meer mocht komen!! Zo krijgt die hele sarcoïdose dus toch nog een erg vervelend staartje… 😕
Eind van de middag werd ik nog door de donorarts gebeld. Er is een kans dat de ontvanger iets meekrijgt van die ontstekingen, dus dat is uiteraard niet de bedoeling. De donorarts vond het erg vervelend voor me, waarop ik antwoordde dat ik het meer vervelend vond voor de mensen die plasma nodig hebben!
Kijk, voor mezelf was het handig dat mijn Hb, hartslag en bloeddruk regelmatig werden gemeten. En als ze iets in mijn bloed zouden tegenkomen dan zouden ze mij contacten. En ja, voor de rest: effe een uurtje relaxed achterover zitten in een luie stoel, samen met de lekkere broodjes en stroopwafels! 😁
Maar goed, na 64 keer houdt het dus voor mij op:
Ik weet het, aan alles komt een eind, en het is ook niet ernstig, maar het kwam wel even heel onverwacht en heel plotseling. Je doet iets goeds voor een ander, en dat mag dan niet meer. Binnenkort maar eens na gaan denken of ik dit op een andere manier kan invullen.
Dus het enige dat ik nu nog kan doen als we het over doneren hebben: ben je nog geen bloed- of plasmadonor? Denk er aub eens over na om het te worden. Het kost je maar een paar uurtjes (ik ging elke 6 weken) en je helpt er echt heel veel andere mensen mee!

Ik steun je oproep voor donoren. Ze zijn nog steeds hard nodig!! Dus...... DOEN. Niet alleen voor de "ander" maar ook voor de regelmatige controle van jezelf.
Het was niet onze eigen keuze om te stoppen. "We willen wel, maar het mag niet". Stom....
Alleen gezonde donoren.
Op een bepaalde leeftijd mag het ook niet meer,oma moest er toen ook mee stoppen.