199. Effe terug in de tijd
5 juni 2025 - Geldrop, Nederland
Vandaag op de eerste donderdag van juni is de Alpe d'HuZes weer verreden. Daarnet heb ik het verloop van deze dag bekeken, met alle fietsers, wandelaars en bijbehorende verhalen. Uiteraard kwamen bij mij ook de mooie en bijzondere momenten van drie jaar geleden weer terug naar boven. De sfeer van die week daar bij de Alpe d’Huez zal me altijd bijblijven!

In hetzelfde jaar heb ik ook de Mont Ventoux ‘bedwongen’. En over een drietal weken hoop ik dat ook over de Stelvio te kunnen zeggen.
Maar hoe is deze berg eigenlijk te vergelijken met mijn eerdere beklimmingen?
In principe heb ik hier in een eerder verhaal al over geschreven: op basis van Klimpunten kun je ze mooi naast elkaar leggen:
Maar ja, deze Klimpunten zijn berekend in het geval je 1 keer omhoog gaat. En zowel bij de Alpe d’Huez en de Mont Ventoux was dat echt wel vaker op dezelfde dag! 😁
Dus ik heb het een en ander opgezocht en vergeleken. Maar wees niet bevreesd, ik ga jullie uiteraard niet vervelen met een ellenlange lijst aan getallen (al vind ik dat als data analist natuurlijk wel leuk... getallen bedoel ik dan, niet jullie vervelen 😅).
Ik zal een paar (leuke) dingen noemen. Daar komen ze:
Het totaal aantal kilo/hoogtemeters is eigenlijk best vergelijkbaar:
- Alpe d’Huez: 5 keer omhoog, 145 km totaal (omhoog en omlaag) en 5.300 hoogtemeters
- Mont Ventoux: 3 keer omhoog met in totaal 137 km afgelegd en 4.400 meter geklommen
- En ja, dan de Stelvio: dat is nog even afhankelijk van welke route ik daadwerkelijk zal gaan fietsen, maar het zal (hopelijk 😊) ergens tussen de 125 en 150 km komen te liggen (met 3.500 - 4.900 hoogtemeters)
Dan de hoogte van de berg zelf. Daar zit echt wel een verschilletje: waar de Alpe d’Huez 1.845 meter hoog is en de Mont Ventoux 1.909 meter steekt de Stelvio met zijn 2.758 meter er echt wel boven uit! Dus met de sneeuw die er nog ligt is extra warme kleding en mijn oorwarmers misschien helemaal geen overbodige luxe! 😂
Wat ook zeker anders zal zijn is wanneer ik die dag de zon op zal zien komen:
- Bij de Alpe d’HuZes vertrokken we heeeeeeel erg vroeg, oftewel het was echt nog pikkedonker
- Bij de Mont Ventoux vertrok ik ook ‘mooi op tijd’: 5:45 uur op het fietsje. De zon zag ik destijds ‘pas’ aan de top omhoog komen
- Maar als ik eind deze maand in het noorden van Italië ben dan zal de zon zich vanaf een uurtje of half 6 al laten zien. Dus hoogstwaarschijnlijk heb ik bij de eerste beklimming geen fietslampjes nodig 😉
En dan ten slotte als laatste: het eten
- Tijdens de gehele Alpe d’HuZes-dag werd er onderweg naar de top eten en drinken aangeboden
- De eerste keer dat ik bij de Mont Ventoux boven kwam was er geen kip te bekennen, dus was het ‘mijn bananenreep en ik’
- En zoals al in een eerder verhaal aangegeven: naar ik heb horen zeggen is er bij de Stelvio braadworst aan de top!! 😂
Dus conclusie: het is allemaal op het fietsje omhoog en naar beneden, maar de omstandigheden zijn ‘net’ een tikkie anders! 🤪

Leuk om de verschillen zo nog een te lezen. Komt helemaal goed over een paar weken 👌🏻👍🏻 De fiets is ook al lichter, want je hoeft geen lampjes mee te nemen 🤪🥳🫶🏻🥰
Ennuh, de Stelvio ga je ook nooit vergeten. Vergeet tijdens het afdalen vooral niet om op tijd af te remmen en van het uitzicht te genieten!