220. Van noord naar zuid

2 september 2025 - Geldrop, Nederland

Veel mensen denken dat het Pieterpad een oude pelgrimstocht is, net zoals de route naar Santiago de Compostella.
Maar…. da is nie! 😂
(dat men dit denkt is op zich ook niet heel vreemd, aangezien het eindpunt de Sint-Pietersberg is)

Anderen hebben het over een oude handelsroute. Maar ook dat is niet correct.

Nee, in de periode dat ik mijn eerste stapjes zette en begon met lopen en rennen (ergens tussen 1976 en 1981 😉) waren er twee dames, Toos en Bertje, die ook een lange wandeltocht in Nederland wilden maken, net als de wandelroutes in andere Europese landen.
En zo ontstond dus het Pieterpad, met een lengte van bijna 500 kilometer:
220. Route Pieterpad
Het mooie van deze wandeltocht is dat je door verschillende landschappen komt, waarbij je kunt genieten van afwisselende natuur en cultuurhistorie. Verder zitten er ook veel nationale parken in de route, zoals bijvoorbeeld de Drentse Aa, de Sallandse heuvelrug, de Ooijpolder en natuurlijk het Limburgse heuvelland.

De tocht van het fietsbroertje, het Pieterfietspad, is rond de 580 kilometer lang en verbindt alle etappeplaatsen van de wandelroute. Precies het Pieterpad nafietsen gaat helaas niet, want je mag niet overal rijden.
Het Pieterpad is te volgen via de internationaal gebruikte wit-rode merktekens van lange-afstands-wandelpaden. De fietsroute heeft helaas geen eigen bordjes, maar hiervoor wordt er gebruik gemaakt van het fietsknooppunten-netwerk.

Er zijn ook nog meerdere alternatieve routes op internet te vinden, maar we hebben besloten om voor de ‘officiële’ bewegwijzering te gaan. En hiervan heb ik anderhalve week geleden voor mijn verjaardag de kaartenset gekregen:
220. Pieterfietspad kaartenset

In het mapje zitten twee kaarten: de eerste is voor het gedeelte van Pieterburen naar Zelhem (wie kent dit dorpje in provincie Gelderland nou niet? 😁). De andere is van Zelhem naar eindbestemming Sint-Pietersberg. Elke kaart is weer onderverdeeld in 10 deelkaarten, beginnend met kaart nummer 1 (verrassend! 🤪):
220. Pieterfietspad kaart 1

Verder zit er ook een boekje bij met alle interessante kijkpunten onderweg. We zullen waarschijnlijk niet overal gaan stoppen, maar het is in ieder geval leuk om de avond ervoor te lezen waar we de volgende dag allemaal terecht gaan komen (als we tenminste de juiste knooppunten blijven volgen! 😅).

Nog iets meer dan een maand en dan kunnen we gaan kaartlezen! 😊

1. Jan-Willem:
    2 september 2025
    Grappig om het wandelboekje te vergelijken met het fiets boekje...
    Nu maar hopen op goed weer
  2. Peter:
    3 september 2025
    Ach, we zijn wel wat gewend. Tijdens ons Monopoly avontuur was er heeeel veel regen met heeeel veel wind.
    Dus ja, zonnetje, 20 graden, windje mee, zou wel heel saai zijn toch? 😂
  3. Marcel:
    3 september 2025
    Zeker hopen en duimen op droog weer, ook weer eens een nieuwe ervaring 😉🤪
  4. Peter:
    3 september 2025
    Ja, ja, en ik maar net naar Jan Willem schrijven dat dat wel saai zou zijn! 😂😂😂 (maar inderdaad: dan is het wel een nieuwe ervaring! 🤪)